Mange av oss har opplevd at vi har hatt en skikkelig fin kosestund med en katt, og så plutselig biter katten deg i hånden. Noen ganger kan det være at katten bare tar tak i hånden din og holder den fast, den markerer at dette setter den ikke pris på. Andre ganger kan katten bite så hardt at det blir merker eller sår, som trenger behandling.
Det kan føles ganske uforståelig at katten faktisk biter deg, for det var kanskje den som hoppet opp i fanget ditt og ville ha kos. Slik atferd kan virke veldig tilfeldig fordi det skjer plutselig og slik vi ser det uten grunn. Hvorfor har katten endret mening? Hvorfor synes den plutselig at klappingen var irriterende? Dette er ofte frustrerende for eieren, men katten har nok gitt deg en advarsel om at den ikke setter pris på klappingen lengre. Det er bare du som ikke har forstått kattens signaler. Alle, både dyr og mennesker, har ting vi liker og ikke liker, og alle har vi forskjellige toleransegrenser for hvor mye vi liker.
Veterinærer får ofte spørsmål om aggressiv oppførsel hos katter og andre dyr, og det er også en av de vanligste årsakene til at mange “kvitter” seg med dyret sitt. En aggressiv katt kan være vanskelig å ha i familien, for eksempel om du har små barn. Hvis katten din plutselig endrer atferd og reagerer mer aggressivt enn den har gjort tidligere, kan det være smart å ta en sjekk hos veterinæren. Det kan være noe fysisk som plager katten.
Overstimulert
Enkelte mener at grunnen til at en katt plutselig biter når den blir kjælt med, er at den blir overstimulert. Hvis du gjentatte ganger stryker katten over det samme stedet, kan dette føre til overstimulering, noe som kan føre til at den blir engasjert og biter deg. Overstimuleringen kan utløse noen hormoner hos katten, som gjør at den blir aggressiv.
Statisk elektrisitet kan også være en grunn til at katten reagerer. Gjentakende klapping kan skape statisk elektrisitet, og gi både deg og katten din støt. Dette er noe som av og til skjer når jeg klapper Bella. Det gjør ikke veldig vondt, men både Bella og jeg synes det er litt ubehagelig. Skjer dette ofte, kan dette være med å skape negative assosiasjoner hos katten i forbindelse med det å bli klappet.
At katten har smerter kan være en annen årsak. Om katten din har vondt et sted, og du stadige klapper den på dette stedet, kan den finne på å bite deg. Ikke alle katter har blitt like godt behandlet av oss mennesker. Disse kattene er som regel på vakt hele tiden og liker kanskje ikke å bli klappet, da de ikke har full tillit til oss mennesker.
Signaler
De fleste katter vil sende ut signaler om at de misliker situasjonen før de biter. Det er smart å lære seg tegnene katten gjør rett før den biter. Mange katter svinger med halen, legger ørene bakover, lager andre lyder enn vanlig mjauing, freser, snur hodet sitt mot hånden din eller løfter poten før den biter.
Hvis du oppdager noen av disse tegnene, er det er smart å respektere de. Sett katten ned på gulvet om den ligger i fanget ditt og stopp klappingen med en gang. La alltid katten hoppe ned fra fanget ditt om den ønsker det, ikke la den føle seg fanget. Bruk aldri fysisk avstraffelse, det kan bare føre til at problemet blir verre.
Bella har aldri bitt oss, og på oss virker hun som en meget lite aggressiv katt. Det er ikke alltid hun har så lyst på masse kos, og da lar vi henne alltid slippe. Den gamle katten vår derimot kunne finne på å bite eller slå etter oss. Dette skjedde gjerne i forbindelse med at han ønsket oppmerksomhet fra oss, og ved at vi etterhvert kjente signalene han sendte ut klarte vi å unngå slike situasjoner.
Annonse: Tilbud kun i april! 20% på kattesand hos VetZoo.no Bruk denne koden i kassen: kattesand20, kan ikke kombineres med andre tilbud, gyldig til 30. april 2021. Hos VetZoo.no finner du alt til ditt husdyr, til og med veterinærfôr. Når du velger hjemlevering behøver du ikke å være hjemme for å ta imot pakken, vi setter den utenfor døren din. Finn din kattesand her.