Når katten er kattunge er den bare søt og snill, og vi ler godt av den når den gjør morsomme ting og kanskje også litt ugang. Når katten er blitt ca seks måneder går den over i tenåringsfasen, og da kan det skje saker og ting. På Feline Engineering leser jeg at katter har en mye lengre tenåringstid enn folk flest er klar over, og at det kan påvirke både katten og de som er rundt katten på mange måter. Hvis du bruker ord som crazy, gal eller helt ut av kontroll om den unge katten din, er det meget mulig du har en tenåring i huset.
Katten forblir tenåring til den er ca tre år gammel, og selv om mange katteraser kroppslig ser ut som voksne katter allerede når de er ett år gamle, er de langt fra som en voksen katt i hodet. Tenåringskatten elsker å utforske verden på jakt etter lek og moro, men har dårlig med impulskontroll. Dette vil komme senere når kattens hjerne er ferdig utviklet. Denne perioden kan være tøff for en katteeier hvis du ikke er forberedt.
Endret oppførsel
Den lille søte kattungen vil etterhvert endre oppførsel, og det er ikke sikkert du kommer til å like det. Tenåringskatter blir gjerne mer selvsikre og krevende. Noen stikker plutselig ut døra, noen begynner å vekke deg kl 3 om natta, andre vil plutselig sitte på middagsbordet mens du spiser middag og kloklippingen og børstingen som tidligere har gått som en lek, blir plutselig et mareritt. Alt dette skjer på grunn av endringene i hjernen hos katten.
Det er helt normalt for en tenåringskatt å bli vanskeligere å ha med å gjøre enn da den var en liten kattunge. Akkurat som mennesker i tenårene pusher de grenser og søker nye måter å samhandle med verden på. Det kan virke som det de lærte som kattunger er helt borte. Har du flere katter i hus, skal tenåringskatten også forsøke å finne sin plass i hierarkiet, noe som kan føre til konflikter kattene imellom.
Hvordan takle tenåringskatten?
Særlig hvis du har en innekatt, kan hvordan du har innredet hjemmet ditt være med på å påvirke kattens oppførsel. Mange katter, og kanskje særlig de unge, liker å komme seg litt opp i høyden og det kan være viktig for å katten å få klatre litt, kanskje finne en plass oppe på et skap eller en hylle. Tenåringskatten har mye energi og nysgjerrighet den må få utløp for. Om du har plass er kanskje et klatretre noe for katten din. Den kommer seg opp i høyden slik at den får kontroll, samtidig som det er en grei plass for kvessing av klør.
Det er også smart å tenke igjennom hva du kan gjøre for at katten ikke skal utvikle dårlige vaner. For eksempel kan du unngå å oppbevare mat som katten liker på kjøkkenbenken, om du ikke oppholder deg på kjøkkenet. Da unngår du at katten saumfarer kjøkkenbenken for mulige godbiter. En annen idè er å lukke dører til rom som ikke er i bruk. Da unngår du blant annet at katten klorer på møblene i disse rommene. Det viktigste her er at du prøver å redusere kattens muligheter til uønsket atferd, som du kan bli et problem på lengre sikt.
Belønn katten
Enkelte dager kan virke litt håpløse i denne perioden, men hold ut. Belønn katten når den gjør ting riktig. Da vil den etterhvert lære hva som er smart. Kos med katten og ros den. Legg for eksempel noen godbiter på klatretreet som den kan finne. Da vil den etterhvert forstå at det er i klatretreet godbitene finnes og ikke på kjøkkenbenken.
Tenåringstiden hos katter går over akkurat som hos mennesker. Katten vil til slutt bli voksen, hjernen tar igjen kroppen. De fleste katter vokser fra den ville atferden og blir etterhvert mer rolige. Det er allikevel fortsatt viktig å belønne den atferden du ønsker hos katten din, slik at den ikke utvikler dårlige vaner.
Så når du tror kattungen din har blitt helt crazy, så har den nok ikke det. Den har bare kommet i tenårene, og du må bare holde ut den tiden det tar. Skulle det være noe du lurer på angående oppførselen til katten din, kan det være smart å snakke med en veterinær. Endring i atferd kan også skyldes sykdom eller smerter hos katten.
Katten min Bella er en ganske grei tenåring. Heldigvis finner hun ikke på så mye tull, men det er mye energi som skal ut. Hun er dessuten blitt vanskeligere å få inn om kveldene den siste tiden, det er visst mye som foregår der ute. Heldigvis har hun katteluke, slik at vi andre kan legge oss når vi ønsker. For selv om hun er i tenårene, sitter jeg ikke oppe og venter på at hun skal komme trygt hjem for natten slik jeg gjorde med barna mine.
Her kan du lese mer om katten min Bella.
Annonse: Tilbud kun i april! 20% på kattesand hos VetZoo.no Bruk denne koden i kassen: kattesand20, kan ikke kombineres med andre tilbud, gyldig til 30. april 2021. Hos VetZoo.no finner du alt til ditt husdyr, til og med veterinærfôr. Når du velger hjemlevering behøver du ikke å være hjemme for å ta imot pakken, vi setter den utenfor døren din. Finn din kattesand her.