Det er lett å tro at katten er sjalu når den plutselig endrer atferd når du får ny kjæreste, det kommer en baby eller at du anskaffer deg et nytt kjæledyr. Den kan slutte å bruke kattedoen, bli usosial eller kanskje aggressiv både mot deg og andre personer. Det er naturlig for oss å tenke på hvilke følelser vi ville ha hatt i en slik situasjon om vi var katt, og da er det lett å anta at katten føler det samme som oss.
Vi kan forestille oss at katten kan bli opprørt hvis den får mindre oppmerksomhet fra oss enn den vanligvis bruker når det kommer noen nye inn i huset, men vi vet ikke hva katten virkelig tenker og føler. Kan katten føle på usikkerhet og frykt for at vi skal like noen bedre enn vi liker den?
Dyrs følelser
Forståelsen for dyrs følelser har endret seg de siste årene skriver Feline Engineering. Dyr kan nok føle på basisfølelser som frykt og glede, men det er mindre klart om de kan føle på mer komplekse følelser som sjalusi. For å kunne føle på sjalusi overfor en ny kjæreste, en ny baby eller et nytt kjæledyr, må katten ha en forståelse av at du tenker å tilbringe tid med det nye familiemedlemmet og hvordan dette vil føre til endringer i kattens eget liv. Å tro at katter kan gjøre dette, er nok å tillegge katten flere egenskaper enn den mest sannsynlig har.
Katter reagerer i stedet på bakgrunn av hva de har opplevd tidligere og hva de opplever nå. De kan bli stresset av endringer i rutiner og i territoriet deres. Det vil oppleves som stressende for katten hvis den ikke lenger kan få noe den liker eller er vant til å ha tilgang til. Hvis for eksempel katten er vant til å sove sammen med eieren sin, vil det at en ny person flytter inn og at katten blir stengt ute fra soveplassen sin, kunne stresse katten voldsomt og føre til uønsket atferd.
Endret atferd
Er uønsket atferd hos katten, som følge av at den blir stresset, det samme som sjalusi? Nei, det er antakelig ikke det. Det er en reaksjon på en en spesiell endring i livet til katten heller enn en følelse den har overfor et annet individ. Å skylde på at katten er sjalu, kan medføre at du ikke tar tak i problemet slik at du kan finne en løsning som passer både deg og katten.
Det viktigste er å finne grunnen til at katten din har endret atferd. Har det flyttet inn en ny person, er det ofte kattens behov for å føle seg trygg i sitt eget hjem, men det kan også være at den ikke har tilgang til favorittplassen sin lengre eller at kattekassen er flyttet. Alt dette påvirker katten din. Det er viktig å huske på at katten ikke ser på sin oppførsel på samme måte som det vi gjør. Det at katten har tisset på noen klær som lå på gulvet, trenger ikke bety at katten misliker oss. For katten er nemlig urinering en måte å kommunisere på.
Så snart du forstår hvorfor katten din oppfører seg som den gjør, kan du hjelpe katten til å føle seg trygg og mindre stresset. Dette kan du gjøre ved å ha et kattevennlig hjem, mange lekemuligheter, ved å introdusere nye familiemedlemmer på en forsiktig måte og ikke minst gi katten oppmerksomhet og kos. Ikke straff katten, det kan stresse den enda mer.
Hva gjør du?
Men hva gjør du når det ikke virker som om katten din vil akseptere den nye babyen eller kjæledyret? Dette varierer selvfølgelig fra katt til katt, men jeg tror det kan være smart å kjenne litt på magefølelsen. Da jeg fikk mitt første barn, hadde vi en innekatt. Han var både sær og egen, og kunne av og til bite oss helt uprovosert. Det kunne virke som det provoserte han at vi for eksempel tok en middagshvil på sofaen. Vi valgte derfor å omplassere katten da babyen ble født, fordi vi var for engstelige for hva katten kunne finne på om ikke babyen var under oppsyn absolutt hele tiden. Jeg ville ikke kunne ha hentet et glass vann på kjøkkenet uten å ta babyen med meg. Det var selvfølgelig trist, men jeg er helt overbevist om at det var en riktig beslutning både for baby og katt.