Myndighetene i Sverige møter nå større og større kritikk innenfor egne grenser for sin coronastrategi. Resten av verden har jo lenge sett på Sverige med stor forundring, men nå virker det som om svenskene begynner å våkne mer og mer de også, og den svenske regjeringen mister støtte i egen befolkning.
I følge SVT er det i juni kun 45 prosent som har tillit til den svenske regjeringens håndtering av coronapandemien mot 63 prosent i april. Selv skjønner jeg ikke hvorfor den interne kritikken ikke har vært større tidligere. Svenskene må jo ha sett hvor mange færre døde i forhold til befolkningen det har vært i andre land enn i Sverige.
Opposisjonen i Sverige kritiserer statsminister Stefan Löfven for ikke å ha tatt kommandoen under coronakrisen. Selv forsvarer Löfven Sveriges strategi, og mener det er alt for tidlig å si om de har bommet. Han innrømmer likevel at Sverige har vært dårligere enn de andre landene i Norden og at de ikke har klart å beskytte de eldre godt noe, det viser smittetallene.
I perioder synes jeg politikerne har vært heller fraværende i Sverige. Den som har ledet de daglige pressekonferansene i Sverige har vært statsepidemiolog Anders Tegnell, en mann som har vært både opphøyd og hatet de siste månedene. Det er han som har stått i stormen, ikke regjeringen. For det har han blant annet mottatt drapstrusler. Her i Norge har regjeringen lyttet til rådene fra Folkehelseinstituttet, men tatt sine egne avgjørelser på bakgrunn av de råd de har fått.
Profitt foran menneskeliv
Enkelte i Sverige mener at profitt har gått foran menneskeliv under coronakrisen, og at regjeringen ikke har tatt ansvaret for den strategi Sverige har valgt. Sverige stengte ikke ned samfunnet på samme måte som Norge og Danmark. Derfor skulle en tro at de vil komme bedre økonomisk ut av denne krisen enn oss andre, men det trenger ikke bli slik. Coronakrisen har vært minst like tøff for svensk økonomi som for de nordiske naboene fastslår nordiske sjeføkonomer.
Fra mandag 15. juni åpnet de nordiske landene grensene for hverandre, men Sverige holdes utenfor. Ingen områder i Finland, Island og Danmark omfattes nå av karanteneplikten, mens alle regioner i Sverige omfattes med unntak av Gotland. Utenriksminister Ann Linde mener at det nesten har blitt en “landskamp-stemning” om coronaviruset. Da er det nok kjipt for Sverige å være dårligst i klassen.
Den svenske utenriksministeren er videre bekymret for at det nordiske samarbeidet kan bli skadet av coronakrisen, og hun mener stengte grenser kan skape dype sår. Hun sier det er frustrerende at svenskene ikke er velkommen i mange land. Jeg skjønner at det er frustrerende for svenskene, men når de valgte en annen strategi enn stort sett alle andre land i Europa får de tåle det. Ja, det er strenge restriksjoner i Sverige nå, men det har tatt alt for langt tid før de kom.
Grensehandel
Jeg skjønner at det ikke er enkelt for de som lever av grensehandelen mot Norge og som nå opplever tomme kjøpesentre og butikker. Særlig sør for grensen ved Svinesund er det krise. Nordbysenteret, også kalt “Norges største kjøpesenter” har nå vært omtrent folketomt i flere måneder, og omsetningen har sunket med hele 95 prosent.
I Strømstad, som ligger litt lenger syd, er det også krise. Marie Rask, ombudsmann for de handelsansattes forbund i Strømstad beskriver byen nærmest som en spøkelsesby. Det har vært massepermitteringer i varehandelen og mange av butikkene nærmer seg konkurs. Selvfølgelig er det ille for alle som berøres av dette, men i stedet for å uttrykke sin frustrasjon mot at Norge har stengt grensen og ikke vil åpne den med det første, bør de vel heller henvende seg til sine egne myndigheter.
Så lenge smitten ikke er under god nok kontroll vil vi ikke åpne grensen vår. Det mener jeg svenskene bør forstå!