Vi ble litt overrasket da veterinæren etter kastreringen av Bella kunne fortelle oss at hun var litt småtjukk, i alle fall hadde hun bra med bukfett. Veterinæren mente ikke at Bella var tjukk, men siden hun er åtte måneder anbefalte hun oss om å gå over til fôr tilpasset kastrerte katter. Til nå har hun fått fôr tilpasset kattunger, og dette fôret er det ekstra mye fett i. Nytt fôr er innkjøpt, og Bella spiser fortsatt med god apetitt. Til å begynne med nå har vi blandet det nye fôret med kattungefôret for å gjøre overgangen til nytt fôr lettere.
Bella spiser i hovedsak tørrfôr, og vi spurte veterinæren om vi kan la tørrmat alltid stå framme eller om vi bør gi henne faste måltider. Til Blacky, katten vår som døde i fjor sommer, stod det alltid tørrfôr fremme. I tillegg fikk han en liten porsjon våtfôr morgen og kveld. Vi hadde aldri problemer med at han spiste for mye, i perioder var det kanskje motsatt.
Overspising
Vi fikk ikke et helt klart svar fra veterinæren, for dette er noe som er forskjellig fra katt til katt. Noen katter kan finne på å overspise og bli overvektige, og da sier det seg selv at det er dumt å ha tørrfôr stående fremme hele tiden. Katten har en liten magesekk, og derfor spiser den gjerne bare litt om gangen. Dersom katten spiser for mye i en porsjon vil den ofte kaste opp. Da er det best å porsjonere maten på flere små måltider.
Hva som er det beste for Bella vet vi ikke helt, hun har i alle fall en voldsom appetitt. Men hun er en ung katt som er i vekst og inntil vi ser at hun spiser alt for mye, kommer tørrfôret til å fortsette å stå fremme. Hun har vokst opp sammen med valper, så jeg lurer litt på om hun spiser så mye fordi hun er vant til å få faste måltider, og fordi hun har opplevd tomme matskåler.
Ved siden av tørrfôr eller våtfôr, kan man av og til gi katten noen middagsrester, men det bør ikke utgjøre mer enn ca 20 prosent av dagsrasjonen. Rent magert kjøtt og fisk er det som egner seg best å gi til katten, fordi dette inneholder mye protein. Bella har bare bodd hos oss i to måneder, så hva som er hennes middagsfavoritt har vi ikke funnet ut helt ennå. I motsetning til Blacky er hun ikke spesielt interessert i hva vi spiser.
Blacky var som oftest fast gjest ved middagsbordet, og han tagg om å få smake på middagen. Han fikk ikke så mye, og det var helt greit, bare han fikk smake på det samme som vi spiste. Favoritten hans var helt klart reker, noe vi var veldig forsiktig med på grunn av saltinnholdet, og på en god andreplass kom hvalkjøtt. Da kunne vi nesten se at han ble glad.
Drikke
Det er viktig at katten har tilgang på friskt vann hele tiden. Mange katter er dårlig på å få i seg nok vann. Det kan derfor være lurt å ha flere vannskåler tilgjengelig i hjemmet. Bella har en vannskål i begge etasjer. Vannskålene bør være lave og brede, da mange katter ikke liker når værhårene berører kanten av vannskålen. Mange katteeiere investerer i en drikkefontene med rennende vann, noe som kan stimulere katten til å drikke mer. Når det er tørt og varmt ute, er det også smart å ha en vannskål stående ute, slik at katten har tilgang på vann selv om du ikke er hjemme.
Nå er det jo sommer og varmt i været, og da bør katten ha tilgang til en vannskål ute også. Les om hvordan du tar vare på katten i sommervarmen.
Rester i matskålen
Mange lurer på hvorfor katten nesten aldri spiser tom matskålen sin. Det kan være flere grunner til det. En grunn kan være at de vil spare litt av maten til senere, den lille magen fylles raskt opp slik at katten blir fort mett, og noen katter har så sensitive værhår at det kan være ubehagelig for dem å få i seg de siste restene i matskålen. Hvis det siste er tilfellet bør katten få maten sin servert på et fat i stedet for i en skål.
Det kan være vanskelig å velge fôr til katten sin for det er så mye å velge i. Til den forrige katten vår brukte vi fôr beregnet på langhårede katter, og da vi begynte med det ble pelsen hans mye finere.
Det er viktig å være oppmerksom på katten sin. En blank og fin pels kan være et bra tegn på at fôret fungerer, hvis ikke bør du kanskje vurdere å bytte. Om katten har normal avføring gir oss også indikasjoner på om fôret er bra for katten eller ikke. Unormal avføring og matt og dårlig pels kan også være tegn på sykdom.
Kattemat får du kjøpt både i matbutikker, i dyrebutikker og hos veterinæren. Jeg liker å tro at det er bedre å kjøpe i dyrebutikken, men dette er noe dyrere enn om du kjøper i matbutikken. Jeg har regnet litt på det, og når jeg kjøper en stor sekk med fôr (10 kg) i dyrebutikken, blir ikke kiloprisen så veldig mye dyrere enn om du kjøper en pose eller eske (1 kg) i matbutikken. Kjøper du en mindre sekk i dyrebutikken blir det derimot en veldig høy kilopris, så det anbefales ikke.
Annonse: Hos VetZoo.no finner du alt til ditt husdyr, til og med veterinærfôr. Når du velger hjemlevering behøver du ikke å være hjemme for å ta imot pakken, vi setter den utenfor døren din. Du trenger rett og slett aldri å drasse på tunge fôrsekker igjen. Fri frakt over 600 kr. Bella bruker Royal Canin Sterilised.