Bella har fått katteluke. Da kan hun selv bestemme når hun vil gå ut og inn. På den måten blir også vår hverdag litt enklere. Hun kan nå selv komme seg inn i huset for å finne mat og drikke, eller om hun bare ønsker å være inne litt. Vi trenger ikke å få dårlig samvittighet om vi skulle bli sene en dag, hun fikser ut selv om hun vil være ute eller inne.
Markedet med katteluker er selvfølgelig stort, og det er litt å velge i. Av det jeg har sett er det tre ulike katteluker å velge mellom:
- katteluke med chip
- elektromagnetisk katteluke
- magnetisk katteluke
Katteluke med chip
Bella er ID-merket, og med en slik luke kan chippens kjennetegn brukes for å åpne luken. Det er smart! En slik katteluke har også flere innstillinger. Har du flere katter med chip, kan disse få sin egen profil. Det viktigste med en slik katteluke, er at all åpning er avhengig av din katts personlige chip. Det vil si at det kun er din katt som kan komme inn, og ikke alle kattene i nabolaget.
Luken kan også innstilles slik at luken må åpnes ved bruk av chip når katten vil inn, men det trengs ikke chip når katten skal ut. Det kan være greit i tilfelle katten din klarer å ta med seg en kamerat inn. Da vil du nok helst at den skal komme seg ut igjen også.
Elektromagnetisk katteluke
Ved installasjon av en slik katteluke må katten ha en halsbåndmagnet. Det er praktisk for deg som ikke har chippet katten din, og luken fungerer stort sett på samme måte som en katteluke med chip, bare at katten må ha på seg et halsbånd.
Mange er skeptiske til å ha på katten halsbånd, da halsbåndet kan gjøre at katten setter seg fast i busker og kratt. Heldigvis finnes det halsbånd som løser seg selv ut hvis noe slikt skulle skje, men da er magneten borte og katten din kommer seg ikke inn gjennom katteluken.
Magnetisk katteluke
Denne type katteluke kan også innstilles. Kun inn, kun ut, åpen begge veier eller helt stengt. Problemet er bare at alle som klarer å dytte luken åpen, kan bruke den. Du har med andre ord ingen kontroll på hvilke katter som sniker seg inn. Dette er en katteluke som passer best for deg som ikke har så mange andre katter i nærområdet.
Hvor skal katteluken plasseres?
I tillegg til at katteluken må være stor nok for katten din, kommer spørsmålet om hvor luken skal plasseres. Det avhenger kanskje litt av hvor du vil at katten din skal komme inn i huset. Katteluken kan installeres i vegg, dør, glassdør og vinduer. Det medfølger instruksjoner, så det skal være mulig å få det til, selv om det sikkert er smart å ha en faglært om du skal installere den i en glassdør. Det ville i alle fall jeg gjort.
Slik har vi gjort det for Bella
Bella har fått katteluke med chip. Vi hadde flere alternativer for plassering av katteluken. De opplagte dørene var glassdører, som vi i grunnen ikke hadde så lyst til å lage hull i. Vi hadde derimot et lite vindu med bred vinduskarm som vi mente kunne passe. Da ville hun også komme inn i det gunstigste rommet i huset.
Far i huset fjernet det lille vinduet, bygget igjen og fikk satt inn katteluken. Katteluken sitter derfor litt høyt på veggen, men far har bygget en klatrevegg for Bella, og i sommersesongen står det også et bord under katteluken ute. Inne har hun klatrestativet sitt for å komme opp og ned fra vinduet.
Vi var selvsagt spente på hvor lang tid Bella ville bruke før hun skjønte hvordan katteluken fungerte. Det lærte hun heldigvis fort, betydelig kjappere enn vi trodde. Til å begynne med var det lettest å gå ut av katteluken, men nå kommer hun seg greit både ut og inn.
Med katteluken på plass har både Bellas og vår frihet blitt mye større. Det er noe vi alle setter pris på. Det blir spennende å følge med på hvor mye Bella vil være ute, kontra det å være sammen med oss.
Annonse: Hos VetZoo.no finner du alt til ditt husdyr, og vi valgte å kjøpe katteluke til Bella gjennom nettsiden. Når du velger hjemlevering behøver du ikke å være hjemme for å ta imot pakken, de setter den utenfor døren din. Fri frakt over 600 kr.