Da er sommeren her, og med den kommer dessverre også de tragiske drukningsulykkene i forbindelse med bading. I følge Redningsselskapets drukningsstatistikk druknet 15 personer i juni, og av de druknet seks personer i forbindelse med bading. Totalt har det druknet 45 personer første halvår. Dette er dyster lesing i starten av toppmåneden for drukning, nemlig juli.
Ifølge Redningsselskapet skjer 40 % av alle drukningsulykker her til lands i juni, juli og august. Dette er naturligvis fordi det er i sommermånedene vi bader og er mye på sjøen i fritidsbåt. Jeg føler meg sikker på at flere av disse ulykkene kunne vært unngått, dersom svømmeferdighetene til befolkningen hadde vært bedre.
Respekt
Du skal ha respekt for sjøen. Oppvokst ved havet her på nordvestlandet er dette noe jeg har fått inn med morsmelka. Sjøen er flott og fascinerende, men den er også farlig. Sjøen er kald, bølgene kan bli store, strømmen kan være sterk og uberegnelig og berget kan være for glatt til at du kommer deg opp skulle du falle uti.
Etter min mening må det ses på som et samfunnsproblem at så mange ikke kan å svømme i Norge. Med vår langstrakte kyst er det å kunne svømme noe som må anses som en basisferdighet. I følge faktisk.no viser tall fra 2018 at bare rundt halvparten av norske femteklassinger klarer å svømme 200 meter sammenhengende, som er den felles nordiske definisjonen på hva det vil si å være svømmedyktig. Det gjør oss til dårligst i Norden. Slik skal det ikke være!
Svømmeundervisning
Jeg har i mange år ment av svømmeundervisningen i skolen er for dårlig. Det er for lite svømming og den kommer for sent. Jo tidligere barn blir komfortable i vann og lærer seg grunnleggende ferdigheter i vannet, jo tidligere blir de svømmedyktige.
I 2015 ble det for første gang bevilget penger over statsbudsjettet for å gjennomføre svømmeopplæring for barnehagebarn. Ordningen har heldigvis blitt videreført. Tilskuddet skal bidra til at kommuner, frivillige organisasjoner og barnehager kan gjennomføre tiltak for å gi barn i alderen 4-6 år tilstrekkelig svømmeopplæring, slik at barna får bedre svømmeferdigheter og blir trygge i vann.
Trygge i vannet
For det er det som er så viktig, at barna blir trygge i vannet. At de ikke får panikk om de skulle få litt vann i ansikt og øyne. Men for å få trygge barn i vannet, trenger vi trygge voksne. Det er dessverre også alt for mange voksne i Norge som ikke kan svømme, dette gjelder særlig en del innvandrergrupper.
En som har vært ærlig på at han ikke kunne svømme er kulturminister Abid Raja. Han har fortalt om hvordan det var å være redd for at barna hans skulle falle i vannet, og han visste han ikke kunne redde dem. Raja tok ansvar, og meldte hele familien på svømmekurs, og nå kan hele familien svømme.
Man må alltid vurdere forholdene før man kaster seg ut i sjøen for et bad. Dessuten er det viktig å være klar over at sjøen som omfavner Norge er ganske mye kjøligere enn det vannet som finnes i bassenget i svømmehallen eller om vi beveger oss til sydligere strøk.
Stort ansvar
Når du tar med deg barn til badestranden påtar du deg som voksen et stort ansvar. Du kan ikke slippe barna av syne et eneste sekund! Det beste er om du er med dem ut i vannet slik at de har en voksen rundt seg. Holder du deg på land må du følge med hele tiden, du kan ikke sitte med nesen i mobilen. Et lite øyeblikks distraksjon kan få fatale følger.
Hvor gamle barna skal være før de slippes av gårde sammen med venner for en badetur er helt individuelt. Svømmeferdighetene til barnet og barnets venner, hvordan forholdene er der de skal bade, temperatur osv. Du bør i alle fall ha kontroll på hvor de er og hvem de er sammen med.
I min familie er vi en gjeng med badere, og det har vi vært hele livet. Vi koser oss både i sjø og ferskvann, og har det utrolig gøy. Samtidig har vi respekt for elementet og at andre mennesker ikke synes vann og bading er like morsomt som vi gjør.
Badevett
Norsk folkehjelp har utviklet Badevettreglene for å forebygge og forhindre drukningsulykker under bading.
Her er noen badevettregler:
- Lær å svømme. Husk at det er andre utfordringer i “levende vann” enn i “dødt” klorvann i svømmehallen.
- Før du går uti, forsikre deg om at du enkelt kan komme opp igjen.
- Bad ikke alene. Dere kan være en redningsmulighet for hverandre.
- Svøm langs land. Tenk egen sikkerhet.
- Hold avstand og svøm utenom brygger og stupebrett.
- Stup bare der det er dypt og trygt. Sjekk dybden får du stuper.
- Dytt ikke andre ut i vannet og dukk aldri noen under vann. Du kan ikke vite hvordan andre vil reagere.
- Hold deg på land dersom du føler deg kald eller uvel.
- Ikke bad når du er påvirket av rusmidler.
- Bruk redningsvest i båt, på brygge og nær vann. Faller du uti så kan den redde livet ditt.
- Rop på hjelp bare hvis du er i fare.
Løft blikket og pass på hverandre i sommer!