Da nærmer sommerferien seg og mange studenter kommer hjem på sommerferie, eller for å jobbe som det også heter. Heldigvis er det sommerjobber å få i år også, selv om det ikke er like mange som det bruker å være. Dette fordi mange bedrifter sliter økonomisk på grunn av coronakrisen. I mange bransjer, som for eksempel reiselivsbransjen, er det stor usikkerhet.
Datteren min, som studerer i Sverige, kom hjem på sommerferie sist fredag. Det var utrolig godt! Hun har ikke vært hjemme siden hun dro herfra etter juleferien, 3. januar. Det er ikke det at det er så utrolig lenge, men vi har alltid møttes i løpet av vårsemesteret tidligere, i alle fall til påske. Slik ble det ikke i år!
Rare tider
Jeg synes det har vært lange og rare måneder. Da Norge stengte ned den 12. mars fortsatte livet i Sverige omtrent som vanlig. Jeg husker tiden fram til de stengte skolene for de eldste elevene, høyskoler og universitet som veldig lang, nesten som en evighet, men de ble stengt fra 18. mars. Det føltes som en lettelse for oss foreldre som satt her hjemme i Norge, men det var jo fortsatt ting vi kunne engste oss for.
Innlegget mitt fra 15. mars viser noe av den frustrasjonen jeg følte på.
Det var fortsatt trangt og fullt på trikk og buss om hun måtte ut et ærend. De satt fortsatt trangt på kafeer og restauranter, og de fleste svensker syntes å ha et ganske avslappet forhold til coronaviruset. Vi snakket daglig på telefon, og hun fulgte nøye med i norske medier om hvilke regler som var innført her i Norge. For henne var det rart å se på at man i Sverige kjørte en helt annen strategi. Hvorfor var det så stor forskjell? Var det vi nordmenn som overdrev?
Mange av vennene hennes syntes nok hun har vært litt overdrevet forsiktig de siste månedene, da hun for eksempel ikke ønsket å dra på handletur til Ullared eller gå ut å danse på nattklubb. Det var så mye som var åpent i Sverige, mens det var helt lukket her i Norge. Hun følte på mange måter at svenskene ikke tok dette så veldig alvorlig, særlig ikke de yngre aldersgruppene.
Les også Sverige – et stort eksperiment
Hjem til påske?
Da påsken kom ble det ingen tur hjem til Norge. Alt var så usikkert. Hvis hun valgte å komme hjem, ville hun klare å komme seg tilbake til Sverige etter påske? Det var sagt at det kom til å bli noe undervisning ved skolen i april. Kom hun hjem, måtte hun sitte 14 dager i karantene, og kanskje ble det en ny karantene når hun kom tilbake til Sverige dersom de valgte å innføre det. Hun har norsk samboer, og de hadde en kjempekoselig påske i Sverige. Dessuten hadde vi flere treff på Hangout med konkurranser og hyggelige samtaler.
Tallenes tale
Når vi ser på tallene i dag, ser vi etter min mening at svenskene nok ikke har tatt dette med samme alvorlighet som vi har Norge. Myndighetene har nok det, men ikke den gjennomsnittlige svensken. I Sverige har de nå 4.468 døde og over 38.000 registrert smittet av coronaviruset, mens vi i Norge har 237 døde og 8.446 registrert smittet. Det er ganske stor forskjell på de tallene. Sverige er omtrent dobbelt så mange innbyggere som Norge, men ca 18 ganger så mange døde av coronaviruset som det vi har.
Siden datteren min har oppholdt seg i Sverige denne våren, har jeg selvsagt fulgt ganske nøye med på hva som har skjedd der. Jeg har klart å bli ganske så provosert over uttalelsene til Anders Tegnell, Sveriges statsepidemiolog. Da han uttalte at han ikke skjønte hvordan smitten hadde kommet inn på aldershjemmene slik at så mange eldre døde, kjente jeg at det kokte litt i topplokket.
Grunnen til at de ikke klarte å holde smitten unna aldershjemmene, var jo fordi aldershjemmene ikke ble stengt for besøkende til å begynne med. Dessuten var alt åpent ellers i samfunnet, slik at de som arbeidet der tok med seg smitte inn uten av de visste det. De var regelrett ikke strenge nok, men kom bare med henstillinger og oppfordringer som langt fra alle fulgte.
Det har også vært provoserende å høre han “bortforklare” store dødstall etter det har vært helg med at det er et etterslep i tallene. Er de døde, så er de døde. Det er det totale tallet antall døde som teller, og det har etter hvert blitt ganske stort. Sverige er langt opp på statistikken over antall døde av coronaviruset i verden. De har vel også toppet den dystre statistikken.
Karantene
Det er godt å ha fått hjem datteren sin, selv om jeg ikke har fått gitt henne en klem ennå. Men det skal hun få etterhvert! Nå er hun i ti dagers karantene, og vi prøver å være så forsiktige som vi kan. Ikke så enkelt hele tiden, når det er så lenge siden vi har sett hverandre. Vi prøver hele tiden å holde minst en meters avstand, vasker hender hele tiden, bruker ulike bad og hun ikke har tilgang til kjøkkenet. Mat smøres og serveres, som til den prinsessen hun er.