Det er anbefalt at en kattunge skal ha flere ormekurer før den fyller ett år, og dette er nok medvirkende til at mange katteeiere tror at katten bør få ormekur som forebygging gjennom hele livet. Slik er det ikke.
Har du en voksen innekatt som ikke fanger noe bytte vil det som oftest ikke være behov for noe ormekur, i alle fall ikke før du har sett tydelige tegn. Har du derimot en jaktglad utekatt må du regne med at den kan få orm, og da kan en ormekur være et viktig bidrag for å holde katten frisk og rask.
Hovedregelen er at man kun skal gi ormekur når katten viser tegn på å ha orm. Det høres enkelt ut, men har du en katt som er mye ute og aldri gjør fra seg inne, er det ikke så lett å oppdage. Da har den kanskje behov for regelmessige ormekurer.
Ulike typer for innvollsorm
Det finnes ulike typer innvollsorm hos katt: spolorm, bendelorm, hakeorm og lungeorm. Spolorm og bendelorm er typene som er vanligst blant katter i Norge. Spolorm ser ut som spagetti og er fra 5 til 12 cm lange. De lever av innholdet i tarmen til katten. Kattene tar opp larver fra byttedyr og av og til egg fra jorden. Bendelormen er hvit og deler seg i segmenter, den kan bli opp til 70 cm lang. Man kan observere leddene i pelsen rundt endetarmsåpningen, der hvor katten sover og i kattens avføring. Bendelormen lever i kattens tarm, og katten blir smittet av bendelorm fra byttedyr og insekter.
Voksne katter kan ha orm uten at den viser noen symptomer på det. Har katten derimot store mengder innvollsorm, vil katten kunne utvikle sykdomstegn som avmagring, diare, brekninger og oppkast, hoste, glansløs pels, hoste og at det “tredje øyelokket” er godt synlig. Spolorm kan også av og til ses i avføring eller oppkast, som lange gulhvite ormer.
Kattunger kan smittes med innvollsorm gjennom morsmelken. Det er derfor det anbefales å gi ormekur til kattunger flere ganger før de er 3 måneder, og så igjen når katten er 6 måneder og når den er ett år.
Ikke gi bare for “sikkerhets skyld”
En ormekur kan dessverre ikke gis forebyggende, den fjerner bare de ormene som finnes i katten når den får kuren. Ormekur er et reseptbelagt middel, og reseptplikten er innført for å hindre unødvendig medisinbruk og for å redusere resistensutvikling. Det er bra!
Før retningslinjene fra Statens Legemiddelverk kom i 2009 var det vanlig å behandle innvollsorm hos katter og hunder jevnlig og hyppig. Nå er anbefalingene å kun behandle om man har mistanke om orm. Mange veterinærer foreskriver likevel behandling tre til fire ganger i året til utekatter som jakter og spiser byttet sitt. Er katten din en superjeger, må den kanskje ha behandling hver måned i sommerhalvåret. Veterinæren skriver ut resept slik at du får kjøpt ormekur på apoteket. Hvis det er noe du lurer på angående din katt og ormekur, bør du ta dette opp med veterinær.
Nå som snøen har forsvunnet er jaktsesongen i gang igjen for Bella. Hun har ikke kommet med noe bytte ennå, men det var en dag denne uka at hun var uvanlig uinteressert i tørrforet. Så når det blir enda flere småfugler og mus ute, må vi nok sjekke litt ekstra og kanskje gi henne en ormekur.
Annonse: Hos VetZoo.no finner du alt til ditt husdyr, til og med veterinærfôr. Når du velger hjemlevering behøver du ikke å være hjemme for å ta imot pakken, vi setter den utenfor døren din. Du trenger rett og slett aldri å drasse på tunge fôrsekker igjen. Fri frakt over 600 kr. Bella bruker Royal Canin Sterilised.