Hoggormen er ute av vinterdvalen, og som katteeier er det igjen tid for å være på vakt i tilfelle katten skulle vise symptomer på hoggormbitt. Det er vanskelig å forebygge hoggormbitt hos katter som beveger seg ute i landlig terreng. Det vil alltid være en viss risiko for at de kan møte på en hoggorm. Enkelte steder kan man jo til og med treffe på hoggormen på sin egen terrasse.
Vi hadde med Bella på hytta forrige langhelg og lot henne få gå fritt ute der for første gang. Jeg var litt engstelig for at hun skulle møte på en hoggorm i skogen, selv om vi aldri har sett hoggorm rundt hytta vår, for en vet jo aldri. Det gjorde hun heldigvis ikke!
Bella har vært med oss på hytta flere ganger, men har tidligere alltid vært i bånd. Hun hadde bånd den første dagen nå også, og vi var mye ute med henne. Den neste dagen tok vi av båndet, og jeg har aldri sett en mer fornøyd katt. Her var det så mye nytt å utforske. Den ene dagen satt hun foran et musehull flere timer i strekk, og vi ble servert både firfisler og mus av henne. Selv om Bella stort sett holdt seg rundt hytta og kom da vi ropte på henne, er GPS-sender bestilt til neste gang vi skal dit.
Finnes over det meste av Sør-Norge
Hoggormen finnes over det meste av Sør-Norge. Hoggormen trives best på tørre, varme steder, gjerne i solvendte lier og bakker. Den lever i jordhuler, steinrøyser og lignende, og kommer gjerne fram for å sole seg. DyreID, som er eid av Den norske Veterinærforening, drifter et sentralt dataregister over ID-merkede husdyr i Norge. I et nyhetsbrev skriver DyreID at de 2020 fikk innrapportert hoggormbitt fra Mandal i sør til Sortland i nord, og at diagnosen hoggormbitt ble registrert hele 878 ganger i DyreID`s diagnoseregister. Ca 18 % av disse tilfellene var katter.
Omtrent 30 % av alle hoggormbitt er “tørre” bitt. Det vil si at hoggormen ikke får sprøytet giften inn, og “tørre” bitt er derfor ufarlige. Får derimot hoggormen sprøytet inn giften sin, kan et bitt gi dødelig utfall for katten. Det er derfor viktig at katten får rask og riktig behandling.
Dersom katten blir bitt
Katter er veldig nysgjerrige, og kan lett overraske en hoggorm som ligger og soler seg i solsteiken. Da kan risikoen for å bli bitt være stor. Katter blir som oftest bitt rundt hode og frambein. Det typiske er at katten kommer hjem etter en tur ut, virker utslitt, trett og kanskje halter den. Ved nærmere undersøkelser ser man kanskje at en pote eller et ben har fått en kraftig hevelse, som er det mest vanlig symptomet. Det er ømt, og ser man godt etter kan man få øye på ett eller to knappenålshull som er selve bittstedet. Hvis du mistenker at katten din er bitt av hoggorm, er det viktig at katten ikke beveger seg for mye. Det kan føre til at eventuell gift sprer seg rundt om i kroppen til katten.
Det er viktig å ta kontakt med veterinær så raskt som mulig hvis du tror katten er bitt av hoggorm. Veterinæren vil undersøke katten nøye, og vil sette i gang behandling eller foreta ytterligere undersøkelser. Det er ikke alltid mulig å få øye på bittet på grunn av kraftig hevelse. Behandling og overvåkning kan vare over flere dager, og i alvorlig tilfeller kan veterinæren gi katten et antiserum mot giften.
Tallene fra DyreID viser at hunder er betydelig mer utsatt for å bli bitt av hoggorm enn katter. Selv om sjansen er liten, må vi passe på. Tror du katten er bitt, må du ikke nøle med å ta kontakt med veterinær. Jo raskere katten kommer til behandling, desto bedre. Ofte følger man opp behandlingen ved å ta blodprøver av katten i noen uker etter at dyret er skrevet ut fra veterinæren. Det anbefales også at katten er mest mulig i ro den første måneden etter bittet.
Her kan du lese mer om katten min Bella.
Annonse: Hos VetZoo.no finner du alt til ditt husdyr, til og med veterinærfôr. Når du velger hjemlevering behøver du ikke å være hjemme for å ta imot pakken, vi setter den utenfor døren din. Du trenger rett og slett aldri å drasse på tunge fôrsekker igjen. Fri frakt over 600 kr. Bella bruker Royal Canin Sterilised.