De fleste arbeidstakere får feriepengene sine utbetalt i juni. Mange av oss vet ikke helt hva feriepenger egentlig er eller hvordan de beregnes. Mange synes dette opplegget er vanskelig og komplisert. For de fleste er dette allikevel en utbetaling som ofte utgjør betydelig mer enn hva du vanligvis får utbetalt i måneden. Ser i media at det for enkelte bedrifter kan bli vanskelig å utbetale feriepenger denne sommeren, men krysser fingrene for at alle arbeidstakere får utbetalt det de har krav på.
Regler om ferie og feriepenger finner du i Ferieloven fra 1988, som skal sikre at arbeidstakere årlig får ferie og feriepenger. Når du arbeider og tjener penger, avsettes det i arbeidsgivers regnskap en prosentsats av lønnen din (feriepenger), som skal komme til utbetaling året etter. Dette vil da framkomme som en gjeldspost i regnskapet til arbeidsgiver, men det er ikke et krav om at de fysisk skal settes inn på konto i bank.
Utbetaling før ferien
Feriepenger som er opptjent hos arbeidsgiver det foregående året (opptjeningsåret), skal utbetales siste vanlig lønningsdag før ferien. For å gjøre dette enklere for arbeidsgiver, utbetaler de fleste arbeidsgivere alle feriepengene i mai eller juni i stedet for lønn. Da slipper arbeidsgiver å tilpasse seg når den enkelte arbeidstaker tar ferie, og eventuelt en oppsplitting hvis arbeidstakeren ikke tar ut hele ferien sammenhengende.
Når du tar ut ferie får du ikke lønn fra arbeidsgiver. Da er du borte fra jobben og arbeider ikke. Det er dette feriepengene skal kompensere. Av det du tjente i fjor, må arbeidsgiver beregne feriepenger. Hvis du f.eks. startet i en jobb i februar 2020, har du krav på å få ta ut ferie. I den perioden du tar ferie vil du ikke ha krav på lønn fra arbeidsgiver. Siden du startet i jobben i 2020, har du ikke opptjent feriepenger hos arbeidsgiveren og du får ingenting utbetalt i feriepenger fra arbeidsgiver. Mottok du derimot lønn fra en annen arbeidsgiver i 2019, har du krav på å få utbetalt feriepenger fra denne arbeidsgiveren.
Dette har du rett på
En arbeidstaker har rett til feriepenger fra arbeidsgiver med 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Dette gjelder arbeidstakere som har 4 uker og 1 dag ferie. Mange har forhandlet fram 5 uker ferie, og for disse utgjør feriepengene 12 prosent av feriepengegrunnlaget. Er du over 60 er prosentsatsene enda høyere, for da har du en ekstra ferieuke.
Ikke alt du får utbetalt fra arbeidsgiver går inn i det som kalles feriepengegrunnlaget. Feriepengegrunnlaget er arbeidsvederlag som er utbetalt i opptjeningsåret. Som arbeidsvederlag regnes ikke f.eks. dekning av utgifter til bilhold, kost, losji o.l. Feriepenger som utbetales i opptjeningsåret regnes heller ikke med.
Eksempel
Mange synes det er vanskelig å forstå selve utregningen av feriepengene, og jeg synes det er litt vanskelig å forklare. Jeg tar utgangspunkt i at du arbeider 5 dager i uken, har 5 uker ferie og at arbeidsgiver utbetaler feriepengene i juni, uavhengig av når du måtte ta ut selve ferien. Arbeidsgiver beregner da feriepengene til 12 prosent av feriepengegrunnlaget. 5 ukers ferie vil si at du er borte fra arbeid i 25 dager. I en måned er det tatt utgangspunkt i at det er 21,67 arbeidsdager. Du skal derfor trekkes for en hel månedslønn, og i tillegg trekkes for 3,33 dager for at det skal bli 25 dager.
Eksempel:
Feriepengegrunnlag: kr 500.000
Fast månedslønn: kr 45.000
5 ukers ferie
5-dagers arbeidsuke
Arbeidstaker ikke over 60 år
Feriepenger: kr 500.000 x 12 % kr 60.000
Lønnstrekk: 45.000 x 3,33/21,67 kr 6.915
Feriepenger til utbetaling: kr 53.085
Skatt på feriepenger
Når feriepengene utbetales i juni, trekkes det som hovedregel ikke forskuddstrekk. Det vil ikke si at feriepengene er en skattefri ytelse. Når forskuddstrekket beregnes av skattemyndighetene, legges det til grunn at vi ikke betaler skatt i juni. Det vi skal betale i skatt fordeles på lønnsutbetalingene de andre månedene i året.
Trekkfritaket gjelder bare for feriepenger som utbetales i ferieåret, altså året etter at de er opptjent. Hvis du f.eks slutter i jobben din 30. september 2019 og får de opptjente feriepengene utbetalt sammen med den siste lønningen, skal det trekkes skatt av feriepengene.
Arbeidstakere som fyller 60 år eller mer i ferieåret, har rett på en ekstra ferieuke. Feriepengene til denne ekstra ferieuken skal det gjøres skattetrekk for.
Dersom det utbetales normal lønn i juni i stedet for feriepenger, skal det foretas forskuddstrekk som vanlig. Det samme gjelder dersom du får utbetaling av overtid og bonus. Forsikring, bil, telefon, etc, som dekkes av arbeidsgiver fast hver måned, skal det i feriepengemåneden ikke foretas forskuddstrekk i.
Siden feriepengene ofte kan utgjøre en ganske betydelig sum, er det mye de kan brukes til. Mange av oss utsetter innkjøp til feriepengene er på konto, og de fleste av oss bruker de nok til ferie, oppussing, sparing eller nedbetaling av lån.
Uansett hva vi har tenkt å bruke feriepengene til, håper jeg at mange av oss vil legge igjen de fleste av pengene her i Norge i år. Det trenger næringslivet vårt i forbindelse med den vanskelige situasjonen mange bedrifter står oppe i pga av coronaviruset.