Det skrives og menes mye om når en katt kan få begynne å være ute. Noen sier seks måneder, andre åtte til ti måneder og noen mener at katten ikke skal være ute før den er ett år gammel. Ikke vet jeg hva som er riktig.
Det viktigste er vel allikevel at man ser sin egen katt an. Hvilke uteområder man har å tilby katten spiller selvfølgelig også inn. Bella er nærmer seg nå ni måneder, og hun er veldig interessert i å få komme ut. Hun har allerede vært noen turer sammen med meg i bånd i hagen, og det synes hun er veldig spennende. Der er det bare sååå mange spennende lukter og inntrykk i tillegg til fugler og insekter. Etter en prat med veterinæren, mente hun at vi nå kan begynne å venne Bella til å være ute litt etter litt.
Les om Bellas første møte med en humle her.
Stedsans
Katter har i utgangspunktet god stedsans, men dette er ifølge forskerne en sans som må trenes. Man kan begynne å trene stedsansen ganske tidlig. Noen mener allerede rundt fem måneder, men da kan katten selvfølgelig ikke være alene ute. Selv synes jeg dette høres tidlig ut.
De første turene ute kan gjerne være i bånd. Da er det viktig at katten får gjøre seg kjent med området rundt huset og en eventuell hage. Da vil den lære at dette er en del av hjemmet sitt og inkludere dette som sitt hjem.
Etterhvert kan katten få av båndet og begynne å utforske verden litt alene, men du bør være med ute med den. Da kan du passe på litt, og du kan være en trygghet for katten slik at den ikke stikker av om den hører en ukjent lyd. Døren bør være oppe, slik at katten lett kan løpe inn i huset om det skulle være noe som skremmer den. Det har Bella gjort flere ganger når hun har vært ute i bånd, og hun har blitt skremt av en høy lyd. Da springer hun i full fart inn og blir sittende litt inne før hun prøver seg ut på nytt. Det synes jeg er litt betryggende, for da håper jeg hun begynner å forstå hvor hun hører hjemme.
Katten kan etterhvert få større og større frihet ute, men det er viktig at den har muligheten til å komme inn når den selv ønsker det. Den beste løsningen er å installere katteluke, men et åpent vindu fungerer også for enkelte katter. Andre igjen har en fast plass de legger seg når de vil inn, gjerne synlig for menneskene som er inne. Vår gamle katt la seg ofte på gelenderet på verandaen, og da gikk det som oftest ikke lang tid før han ble sluppet inn.
Farer ved å være ute
Det medfører selvfølgelig farer ved å slippe ut katten, men jeg tror de fleste katter setter pris på å få være ute. Da kan de utforske verden på en helt annen måte enn ved å bare være inne. Jeg forstår at ikke alle bor slik til at de kan slippe ut katten sin, og selv har jeg hatt både inne- og utekatt.
Før katten slippes ut bør den være både vaksinert, kastrert, id-merket og fått ormekur. Dette er en viktig del av god kattevelferd.
Den største faren for en katt som beveger seg utendørs, er biler. Mange katter blir påkjørt av bil i løpet av året. Er du derfor nærmeste nabo til en meget trafikkert vei, bør du nok vurdere om katten din bare skal være inne. Det heter seg at gifte menn lever lengre, og slik er det med innekatter også. De har det kanskje ikke like gøy som en utekatt, men de lever lengre.
Katter kan forsvinne
Katten kan gå seg vill og ikke finne hjem igjen, og jeg kjenner at det er dette jeg frykter mest ved å skulle slippe ut Bella. En ung katt er veldig nysgjerrig, og en fugl eller sommerfugl kan få katten din til å gå langt fra hjemmet. Likeledes er det mange katter som kan lokkes til å følge etter andre mennesker. Da er det viktig at man har id-merket katten, slik at de som finner katten kan finne deg.
Jeg husker fortsatt veldig godt da min aller første katt forsvant fra oss tidlig på 1970-tallet. Det var stor sorg og masse bekymring for hva som kunne ha skjedd med han. Faren min og jeg kjørte rundt og lette, og vi fant han til slutt etter en ukes tid på en trapp mange kilometer fra der vi bodde. Vi konkluderte med at han måtte ha fulgt etter noen eller at noen måtte ha tatt han med seg. Vi fant han, og gjensynsgleden var stor da vi fant han, og kunne dra hjem med en sulten og skitten katt den ettermiddagen.
Innelåst eller i slåsskamp
Katter er nysgjerrige og utforskende, og mange katter kan bli innelåst både i sin egen og i andres garasjer og uthus. Vi har funnet både vår egen katt og andres katter når vi har åpnet garasjen om morgenen.
Andre dyr som rev, hunder og andre rivaliserende katter kan være en trussel for katten din. Katter som er ute har mye større sannsynlighet for å pådra seg smittsomme sykdommer, særlig om de havner i slåsskamp med andre katter. Bittskader kan føre til infeksjoner, og da må veterinæren besøkes. Det skjedde med den forrige katten vår et par ganger.
Selv om det er mange farer som lurer der ute, kommer vi til å slippe ut Bella etterhvert. Hun har så lyst til å få komme ut, og prøver stadig å lure seg ut når det går i en dør. Jeg tror virkelig hun trenger å få utløp for all energien hun har i seg, så jeg kan ikke annet enn å satse på at det vil gå bra, og at hun stort sett vil holde seg rundt huset vårt.
Her kan du lese mer om Pusen Bella.
Annonse: Hos VetZoo.no finner du alt til ditt husdyr, til og med veterinærfôr. Når du velger hjemlevering behøver du ikke å være hjemme for å ta imot pakken, vi setter den utenfor døren din. Du trenger rett og slett aldri å drasse på tunge fôrsekker igjen. Fri frakt over 600 kr. Bella bruker Royal Canin Sterilised.