Påsken 2020 kommer til å skrive seg inn i historien, som den påsken da nordmenn holdt seg hjemme. Da bare et fåtall fikk dra på hytta og ingen reiste utenlands. Den påsken vi hørte etter myndighetene, holdt oss for oss selv, gikk turer i nærmiljøet eller tok en dagstur på fjellet. Den påsken vi ikke kunne ha store familiemiddager eller sammenkomster, men heller var sammen over Skype, Hangout eller Zoom.
Påsken 2020 blir den påsken da krimserier må vike for nyhetssendinger og stadige nyhetsoppdateringer på nettavisene. Bildene vi har sett fra sykehus i Italia, Spania og USA gjør inntrykk. Dette er dessverre virkeligheten, ikke en halvgod krimserie eller bok, og det skjer i land som vi har nære forhold til.
Historie
Datteren min i Gøteborg følger med på de daglige pressekonferansene i Sverige. Hun noterer seg hvor mange som er smittet og hvor mange som har dødd det siste døgnet. Hun følger med på ulikhetene mellom Norge og Sverige. “Dette er historie”, sier hun. Det har hun helt rett i. Dette er noe hun vil fortelle om til eventuelle barn og barnebarn. Om da hun studerte i Sverige under coronaen i 2020, og hvor vanskelig det var å se på alle restriksjonene som ble innført i Norge, samtidig som livet i Sverige nesten gikk sin vante gang. Vi kommer til å snakke om før og etter coronaen, slik som vi snakker om 2. verdenskrig i dag.
Jeg, og sikkert flere enn meg, har så utrolig mange spørsmål jeg grubler på om dagen. Vi sier til hverandre med ulik grad av sikkerhet at dette kommer til å gå bra og at hverdagen kommer tilbake. Men når kan vi regne med at hverdagen vår kommer tilbake og vil den virkelig være den samme? Hvor lenge denne krisen kommer til å vare og hvor strenge tiltak vi må leve med, kommer til å innvirke på hverdagen vår. Jeg tror ikke vi får den gamle hverdagen vår tilbake nøyaktig slik vi kjenner den i dag. Jeg tror vi kommer til å få en ny hverdag.
Verden
Verdensøkonomien kommer til å bli annerledes, i alle fall på kort sikt. De økonomiske konsekvensene som kommer av de ulike lands lockdown, kjenner ingen. Kommer vi til å få en depresjon etter dette? Vil den eventuelt ramme alle land?
Det virker dessuten på meg som om landene ikke snakker spesielt mye sammen. De ulike landene vedtar nå nye regler og lover, som ivaretar det enkelte lands interesser. Det er ingen land som står fram sammen og sier at dette har de kontroll over, og at dette samarbeider de om. Hvert land hegner om sitt, og veldig mange stenger grensene.
Norge
Noen land er mer robuste enn andre til å klare en økonomisk nedgang. Vi må anta at Norge er et slikt land. Hvor stor arbeidsledigheten vil være når dette er over er skummelt å tenke på. I dag er det ca 400.000 mennesker er registrert som ledige, delvis ledige eller arbeidssøkere hos Nav. Det er utrolig mange mennesker, og en alt for stor del av arbeidsstokken. Vi håper at når samfunnet åpner opp igjen, så vil de fleste kunne få tilbake jobbene sine, men vi kan ikke regne med at alle får det. En del bedrifter vil dessverre ikke overleve corona-krisen.
Mandag 06.04. fikk vi gode nyheter fra helseminister Høie om at epidemien er under kontroll i Norge. Nordmenn som er smittet, smitter nå bare i gjennomsnitt 0,7 andre personer. Dette er kjempeflott! De strenge tiltakene som er innført virker!
Høie: – Vi har coronaepidemien under kontroll
Men vi skjønner alle at vi ikke kan gå tilbake til hverdagen vi hadde før 12. mars allerede nå. Tallene kan og vil helt sikkert endre seg i ukene og månedene som kommer. Vi skjønner derfor at vi må leve med strenge tiltak lenge ennå. I går la Erna Solberg fram tiltakene som gjelder fra etter påske. “Slå ned”-strategien opprettholdes med en lemping på enkelte tiltak.
Erna Solberg: Her er endringen i tiltakene
Barnehagene åpner igjen 20. april, og en uke etter åpner skolene og SFO for elever i 1. til 4. klasse. Dette fører til at flere foreldre kan komme tilbake til en mer normal arbeidssituasjon, selv om hjemmekontor fortsatt anbefales.
Det ser også ut som om vi skal få gjort noe med hårsveisen snart, og det er det nok en del av oss som kan trenge. Fra 27. april kan frisørene åpne igjen dersom de oppfyller kravene om smitteverntiltak.
Det viktigste av alle tiltakene opprettholdes, nemlig å holde avstand til hverandre.