Torsdag ble Folkehelseinstituttets smittesporingsapp “Smittestopp” lansert. Dette er en app som skal gjøre smittesporingsjobben raskere og enklere.
Det er helt opp til deg om du vil bruke appen. Vil du det? Jeg er i alle fall usikker på om jeg kommer til å laste den ned til telefonen min, og jeg er ikke den eneste som er skeptisk til denne appen.
– Dette er en type overvåkning vi normalt ikke ønsker oss – Innenriks
Slik virker “Smittestopp”
Først når noen har fått bekreftet smitte vil appen starte arbeidet med å sjekke hvem som har vært i nærheten. Alle som har vært mindre unna enn 2 meter unna den smittede og i mer enn 15 minutter, vil motta et varsel på telefonen sin om at de har vært i nærkontakt med en smittet. Du vil få vite hvilken dag dette dreide seg om, men ikke hvor det skjedde og til hvilket tidspunkt. På denne måten skal personvernet ivaretas, men gjør det egentlig det?
Personvern
Mange er skeptiske til en slik innsamling av informasjon, for det kan ikke utelukkes at man klarer å identifisere hvem de smittede personene er. Det står også på hjemmesiden til Folkehelseinstituttet om bruken av “Smittestopp” og personvern. Myndighetene ser det altså som viktigere å begrense smitten enn at personer kan identifiseres som smittet med corona.
Hvis vi får en melding om at vi har vært nær en person som er smittet vil vi kunne klare å resonnere oss fram til hvem det er som er den smittede. De fleste av oss kommer til å fundere over hvem det kan være som er smittet. Det er menneskelig, så nysgjerrige er vi. Gjetter vi feil kan jo dette bli riktig festlig.
Jo, nå skal du høre. Jeg fikk en melding på telefonen min i går om at jeg på mandag hadde vært i nærheten av en som har fått påvist smitte. På mandag traff jeg jo bare Helge, Arne og Katrine, så det må jo være en av de tre. Synes forresten Helge så litt tufs ut, så det er sikkert han som er smittet. Ja, ja ikke fortell det videre til noen da.
Det er ikke sikkert at det var Helge som var smittet i eksempelet over, kanskje det var Katrine. Jeg frykter at ryktene vil kunne løpe fritt i samfunnet. Mange er dessuten ganske redde for dette viruset, og jeg tror en slik ryktespredning hvor folk tror og synser, kan ha en ganske negativ innvirkning på samfunnet vårt. Det kan bli mye “fake news”.
Coronaviruset er et virus, som absolutt alle i samfunnet kan bli smittet av. Det rammer alle, fra bussjåfører, lærere, helsearbeidere, statsminstere, ja til og med prinser. Så i utgangspunktet bør det ikke være stigmatiserende å bli smittet, men jeg tror allikevel at det er det. Vi ønsker ikke at “alle” skal vite at vi er smittet, og vi har i alle fall ikke lyst til at det skal gå rykter om at vi er smittet om vi ikke er det.
Lagring av opplysninger
Et annet tankekors med denne smittesporingsappen er hva som skjer med opplysningene som lagres om oss. Jeg vet at i den digitaliserte verden vi lever i, etterlater oss “spor” overalt, men kan vi stole på at opplysningene som samles inn gjennom denne appen kun blir brukt til det angitte formålet?
Statsministeren var på torsdagens pressekonferanse meget klar på at opplysningene ikke skal eller kan brukes til noe annet smittesporing og for å analysere hvordan myndighetenes tiltak mot smittespredning fungerer. Men vil premissene for appen være noe myndighetene vil kunne endre på etterhvert?
På pressekonferansen på torsdag snakket statsministeren om at “Smittestopp” er en del av dugnaden. Hun presiserte at det er frivillig å ta i bruk appen, men at de håper at så mange som mulig tar den i bruk. På den måten mener myndighetene at vi lettere vil se effekten av tiltakene som er innført, og på den måten etterhvert kan fortsette å lette på tiltakene. For at appen skal ha effekt, mener Folkehelseinstituttet at minst 60 % av befolkningen bør laste den ned.
Jeg synes det er vanskelig å vite hva jeg skal gjøre i denne saken, og må nok derfor tenke litt mer på saken. På den ene siden vil jeg veldig gjerne bidra til å begrense smitten av coronaviruset. Det er et ansvar vi alle har. På den andre siden liker jeg ikke de konsekvensene denne appen kan ha for mitt personvern.
Dette er bare en digitalisering av den obligatoriske smittesporingen. Ved bekreftet smitte er du pålagt å informere helsevesenet om hvem du har vært i nærheten av under inkubasjonstiden – det ville i ditt scenario ført til at mange flere vil bli «mistenkt» og ryktene enorme. Men slik er det altså ikke. Denne digitaliseringen vil være mye mer nøyaktig og ikke treffe «uskyldige mistenkte». Du vil dessuten kunne raskere stoppe smitten, ved at alle «ofre» vil kunne gå i karantene raskere.
Den informasjonen som du er så redd for at skal komme på avveie, har du allerede lagt ifra deg ute på det store internettet – på egen hånd.