Fredag møtte vi våre voksne barn, i Gøteborg og i Trondheim. Selvsagt reiste vi ikke til Gøteborg – hvem tør vel det i disse tider.
Siden vi bor på ulike steder møtte vi barn og svigerbarn til en liten “Happy Hour” på Hangout (videokonferanse) på fredag kveld. Eller liten var den vel ikke, vi holdt på i to og en halv time. Vi måtte til slutt ta med oss PC’en på kjøkkenet slik at vi fikk laget oss middag.
Det var kjempekoselig, og noe vi kommer til å fortsette med i påsken, siden barna velger å ikke komme hjem i år. Dagen etter fikk vi også koblet opp foreldrene mine på snart 80 år på Hangout, så dette blir bra. Når vi ikke kan møtes fysisk, er det veldig kjekt å kunne møtes over nettet.
Vi snakket på fredag blant annet litt om hva vi planla å gjøre i helga. Da fortalte datteren min i Gøteborg at hun på lørdag planla først en tur på et treningssenter etterfulgt av noen timer på spa, så fikse hår og negler før hun kunne ta en tatovering. Deretter var det tur ut på byen, og på søndag ville hun ta toget til et skianlegg. Det var selvsagt sagt på spøk, men alt dette kunne hun ha gjort. Alt er åpent i Sverige!
Les også: Ikke la frykten ta overhånd
Eksperiment
Jeg er så forundret over den strategien Sverige har valgt i denne situasjonen verden er oppe i. I forhold til hva Norge har gjort, har Sverige gjort lite. Financial Times skrev den 25.03.20 at Sverige er det største landet med færrest restriksjoner. Det har skjedd en endring i Sverige etter artikkelen kom på trykk, og det er at den største tillatte folkemengden ved arrangementer er redusert fra 500 til 50 personer, og i dag går også myndighetene ut og oppfordrer svenskene til å bli hjemme i påsken.
Sweden bucks global trend with experimental virus strategy | Free to read
Sverige driver for tiden med et eksperiment, helt annerledes enn alle andre land, hvor hele befolkningen inngår. Det er mulig det kan fungere, men det er også mulig at det kan gå fryktelig galt. Det vet vi ikke. Til Financial Times sier Joacim Rocklov ved Universitetet i Umeå at svenske myndigheter tar en stor risiko med innbyggernes helse når så mye er ukjent om coronaviruset.
Selvfølgelig forbereder man seg på at mange i Sverige kommer til å bli syke, og blant annet gjøres deler av den store Stockholmsmässan, et konferansesenter i Älvsjö, om til sykehus. Tallet på smittede i Sverige er i dag litt over 4.000 og 146 døde.
Svenskene har valgt å ikke stenge barnehager, barne- og ungdomsskoler slik vi har gjort i blant annet Norge. Det er mulig dette kan være greit, fordi barna ikke er den gruppen som er mest utsatt og fordi dette muliggjør at flere foreldre fortsatt kan være i arbeid. Barn blir dessuten som oftest kjørt til barnehage eller skole, eller de kan gå dit, slik at mange unngår å ta offentlig kommunikasjon.
Vaner
Jeg tror at den strategien som er ført i Norge er bra. Det er ingen, hverken store eller små, i samfunnet vårt som betviler av vi står overfor et farlig virus. Vi har forstått alvoret, og jeg tror at hvis myndighetene for eksempel lemper litt på kravene etter påske, vil alle fortsette å være forsiktige slik at smitte kan unngås. Vanene våre på enkelte områder er endret, og jeg tror vi vil holde fast ved dem en god stund ennå.
I Sverige virker det som om mange tror man kan fortsette å leve som før, og da særlig unge mennesker som ikke er i risikogruppene. Det kan være vanskelig å forstå alvoret når så mye fortsetter akkurat som vanlig. Mange unge tenker nok dessuten at det ikke er så farlig om de skulle bli smittet, siden viruset er farligst for eldre og syke. Det mange ikke synes å tenke på er at om du blir smittet, kommer du mest sannsynlig til å smitte andre rundt deg. Det er ikke sikkert at det går greit med dem, selv om det gjør det med deg.
En svensk hotelleier i Stockholm uttaler til New York Times at det er bra at hotellene fortsatt kan holde åpent, men at hun føler at hun lever i et stort eksperiment, som hun aldri har sagt ja til å delta i.
Vi krysser fingrene for at svenskene har en plan om eksperimentet ikke går som de håper.